Ana Sayfa
Sıkça Sorulan Sorular

SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Satın alma Talebi Nasıl Yapılır?

Birimler EBYS üzerinden yazacakları talep yazıları ekinde Mal Hizmet Talep Formu ve hazırlayacakları Teknik Şartnameyi ekleyerek talep yapabileceklerdir.

2- Piyasa Araştırma Komisyonu Kaç Kişiden Oluşmalıdır?

Piyasa fiyat araştırması için Harcama Yetkilisi tarafından yazılı olarak “en az bir kişi” görevlendirilmelidir.  

3- Doğrudan Temin kapsamındaki alımlarında birden fazla fiyat teklifi toplayıp piyasa araştırması yapılması konusunda herhangi bir sayısal sınır var mıdır? Tüm alımlar için en az 3 adet fiyat teklifi alınarak piyasa fiyat araştırması yapılması zorunlu mudur?

Piyasa fiyat araştırması açısından mevzuatta tanımlanan asgari teklif sınırı bulunmamaktadır.

 

4- Doğrudan Temin kapsamında yapılan alımlarda sözleşme düzenlenmesi zorunlu mudur?

Belli bir süreyi gerektiren işlerde ve Yapım işlerinde alımın sözleşmeye bağlanması zorunludur.

 

5- Doğrudan Temin kapsamında yapılan alımlarda istekli firmanın yasaklılık teyidi yapılır mı?

KİK 22 nci maddesinin (d) bendinde belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin Kurumun internet sayfasındaki (EKAP) yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve yasaklı olduğunun belirlenmesi durumunda, söz konusu kişiden alım yapılmaması gerekmektedir.

 

6- Temsil Ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak harcamalar parasal limite tabi midir?

22/d bendi kapsamında yapılacak temsil ağırlama faaliyetleri herhangi bir parasal limite tabi değildir.

 

7- Doğrudan temin 22-d maddesi kapsamında yapılacak alımlarda Ödeme Emri Belgesi Ekinde hangi belgelerin bulunması zorunludur?

Onay Belgesi ,  • Piyasa Fiyat Araştırması Tutanağı,  • Düzenlenmesi gerekli görülmüş ise sözleşme,  • Fatura,  • Muayene ve kabul komisyonu tutanağı, kabul işleminin idarece yapılması halinde ise idarece düzenlenmiş belge,  • Mal ve malzeme alımlarında, taşınır işlem fişi,

                                                                                                                                          

8- Teklif verirken marka model belirtmeli miyiz?

İdaremizce yayınlanan “Şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilmez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka, patent veya model belirtilebilir.” Ayrıca idare olarak firmaların sunduğu ürünün marka ve modelinin belirtilmesi istenebilir. Her iki durumda da firmanın verdiği teklifte marka ve model belirtmesinde sakınca yoktur.

9- Malzeme Alımları ile ilgili Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Her malzeme için teknik özelliklerini içeren (marka belirtilmeden) teknik şartname hazırlanacak veya teknik özellikler belirtilecek hazırlayan tarafından imzalanacaktır.

 

10- 4734 sayılı Kanun’un 22/d maddesi kapsamındaki alımlarında birden fazla fiyat teklifi toplayıp piyasa araştırması yapılması konusunda herhangi bir sayısal sınır var mıdır? Tüm alımlar için en az 3 adet fiyat teklifi alınarak piyasa fiyat araştırması yapılması zorunlu mudur?

Piyasa fiyat araştırması açısından mevzuatta tanımlanan asgari teklif sınırı bulunmamaktadır.

 

11- Doğrudan Temin Alımlarında 22-A Vergi borcu olmadığına ilişkin belge nereden alınır?

Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan düzenlemelere göre istekliler vergi borcu olmadığına ilişkin belgeyi, yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesinden almaları gerekmektedir.

 

12- Doğrudan temin ile yapılan işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenebilir mi, düzenlenirse isteklilerce diğer ihale usullerinde sunulduğunda geçerli olur mu? 

Doğrudan temin ile yapılan işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenebilir, düzenlenirse isteklilerce diğer ihale usullerinde sunulduğunda geçerli olur.

13- Doğrudan Temin Alımlarında Yaklaşık Maliyet Hazırlanması gerekli midir?

Yapı İşlerinde yaklaşık maliyet hazırlanması zorunlu olmakla birlikte mal ve hizmet alımlarında Yaklaşık maliyet hazırlanması idarenin takdirine bırakılmıştır.